Следвайте Гласове в Телеграм  Управляващите от ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България

...
Следвайте Гласове в Телеграм  Управляващите от ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България
Коментари Харесай

Дневник: Сглобката обсъжда Десислава Атанасова и Атанас Атанасов за конституционни съдии

Следвайте " Гласове " в Телеграм  

Управляващите от ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи разискват съществени политици за номинации за конституционни съдии, като най-много става дума за ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и съпредседателя на парламентарната група на втората политическа мощ Атанас Атанасов.

Това оказва се от обява на " Клуб Зет ", а " Дневник " потърси за спомагателна информация представители на първите две политически сили. В Народното събрание процедурата за избор на двама съдии в Конституционния съд беше стартирана неотдавна, а срокът за оферти изтича на 11 януари, първия работен ден за депутатите през 2024 година

Нищо не е решено...

Източници и от ГЕРБ, и от " Продължаваме промяната - Демократична България " показаха пред " Дневник ", че решения за номинациите не са дефинитивно взимани. Твърди се, че с лансирането на името на Десислава Атанасова водачът Бойко Борисов " мери температурата " дали кандидатурата получава публично утвърждение, другояче ще вземе решение в последния миг. Според неофициална информация на " Дневник " от източници в ГЕРБ други обсъждани имена са тези на някогашния министър на правораздаването Екатерина Захариева, както и на ръководителя на комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков.

В медийни изявления като допустимо предложение на " Продължаваме промяната - Демократична България " се загатва това на ръководителя на ДСБ Атанас Атанасов. Пред " Нова телевизия " той не отхвърли такава опция. " Има концепция да съм член на Конституционния съд, само че не съм сигурен, че там ми е мястото ", споделя още Атанасов.

За номинация на обединението се спряга и това на конституционалиста, сегашен министър на правораздаването Атанас Славов ( " Да, България " ). Източници на " Дневник " от " Демократична България " дефинираха медийните изказвания за Славов като нечиста сделка, самият той също опровергава в изявление за Българската национална телевизия (БНТ): " Никога не е стоял този въпрос към мен. Ако моето име е било обсъждано по медиите, е без мое единодушие и познание. "

И от ГЕРБ, и от " Продължаваме промяната - Демократична България " обявиха импровизирано пред " Дневник ", че разискванията са динамични и решения надалеч не са взети.

Ако обаче политиците се спрат на ярки политически оферти като Атанасова и Атанасов, двамата ще вземат решение по дело против измененията в Конституцията, за която гласоподаваха преди няколко дни.
Президентът Румен Радев, както и " Възраждане " и " ИТН " (евентуално и БСП) обявиха, че ще апелират измененията в Конституцията пред съда. Като предложение на Движение за права и свободи за парламентарен арбитър се загатва импровизирано името на сегашния ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Търсят се двама съдии

Докато през последните повече от две години поради политическата неустойчивост не можеше да се избере дълготрайно настоящо държавно управление, надлежно нямаше и дълготрайно работещо Народно заседание, изтекоха мандатите на двама конституционни съдии от квотата Народното събрание: Анастас Анастасов и Гроздан Илиев.

Подари това от към две години Конституционният съд заседава в понижен състав - 10 души вместо дванайсет. Сред тях по четирима са от квотите на: Народното събрание, президента, общото заседание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

От в този момент настоящите съдии, определени от Народното събрание са Константин Пенчев и Красимир Влахов; от президента са Янаки Стоилов, Мариана Карагьозова-Финкова, Филип Димитров, Атанас Семов; от съдиите са Павлина Панова, Соня Янкулова, Таня Райковска, Надежда Джелепова.

Инфо: dnevnik.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР